Højstolen Nomi er til børn i alle aldre. Faktisk kan den bære en vægt på hele 130 kilo.

Den perfekte højstol skal kunne tilpasses barnet – ikke omvendt

En god højstol er en stabil stol, der let og trinløst kan tilpasses barnets behov, og som understøtter mange forskellige siddestillinger frem for at låse barnet. Active sitting er kodeordet, og svaret er den prisvindende højstol Nomi, designet af Peter Opsvik og fremstillet af danske Evomove.

Af: Michael Winther

En god højstol handler først og fremmest om ergonomi. Ergonomiske løsninger og innovative tiltag der gør, at barnet uanset alder får den mest optimale og korrekte siddestilling. Det giver positivt udslag på sundheds- og trivselsbarometret. En god og sund højstol stimulerer nemlig kredsløbet, bringer ilt til hjernen og understøtter barnets fysiologiske udvikling fra seks måneders alderen og frem til barnet er 12 - 13 år.

Klart fokus

Rune Gitz-Johansen fremviser stolt vinderbeviset for Nomi stolen fra TÆNKs Bedst i test.

Med Evomoves højstol Nomi får man det hele. Nomi udmærker sig udover det ergonomiske brugervenlige design især ved antitilt funktionen, der reducerer risikoen for at den kan vælte bagover, ligesom den trinløse indstilling sikrer korrekt siddestilling. Hertil kommer at barnet kan bevæge sig, og hele tiden kan skifte siddestilling. For som designeren bag Nomi Peter Opsvik har formuleret det, er den bedste siddestilling altid den næste. Og en god stol er derfor en stol, der åbner for mange siddepositioner.

- Nomi er baseret på Peter Opsviks mere end 40 års arbejde med ergonomiske stole, som startede med den kendte Tripp Trapp højstol i 1972. Vi har arbejdet med Peter Opsvik siden 2011, med det formål at lave verdens bedste højstol, baseret på hans erfaringer gennem et langt liv, hvor studier af menneskets ergonomi er overført til hans utallige designs af stole. Vi beskæftiger os ikke med andet end Nomi, fra vi står op, til vi går hjem. Det giver et klart fokus. Det betyder også, at hver eneste komponent i Nomi er dokumenteret og gennemtestet ligesom højstolen er det. Eksempelvis er Nomi den eneste højstol på markedet, der har en integreret antitilt funktion. Bagbenene er forsynet med hjul, der gør, at Nomi ikke kan vippes i tilfælde, hvor barnet skubber fra mod bordpladen. I stedet flytter stolen sig væk fra bordet og bringer barnet i sikkerhed. I modsætning til en konventionel højstol der typisk vil vælte bagover, fortæller Rune Gitz-Johansen fra Evomove.

Prisbelønnet testvindende højstol

At Nomi er den bedste og mest sikre højstol på markedet, er dokumenteret fra flere sider. Forbrugerrådet TÆNK kårede i november sidste år Nomi, som den ubetingede bedste højstole blandt 12 øvrige højstole. Det skete i en Bedst i test, hvor Forbrugerrådet gennem sin helt egen laboratorietest målte de forskellige højstole op mod hinanden på hele 34 undersøgelsespunkter. Undersøgelsesparametrene omfattede bl.a. ergonomi og komfort, funktionalitet, sikkerhed og stabilitet, holdbarhed og styrke samt uønsket kemi, hvor der analyseret for ftalater, fenoler, flammehæmmere og formaldehyd.

I testen lægger Nomi sig pænt i spidsen med en score på ialt 80 ud af hundrede mulige. Højstolen på andenpladsen fik 72 point, mens de dårligste højstole i testen kun opnåede 10. Altså en flot førsteplads til Evomoves Nomi, men også en test der fortæller, at man skal have øjne og ører med sig, når der skal investeres i en højstol til barnet eller det kommende barn.

- Vi er naturligvis stolte af resultatet fra Forbrugerrådets TÆNK Bedst i test undersøgelse. Det luner bestemt i maveregionen, men det gør priserne som årets højstol tre år i træk fra Vores Børn så sandelig også. Med prisregnen bliver vi bekræftet i, at vi laver et godt og seriøst stykke arbejde, der giver børnene de bedste opvækstbetingelser, når det gælder siddekomfort, ergonomi og muligheden for trygt at kunne bevæge sig i, og op og ned fra, stolen, siger Rune Gitz Johansen.

Netop fald- og vælteulykker kan være en af hagerne ved en for dårlig højstol. En opgørelse fra svenske skadestuerapporter fortæller, at der sidste år blev rapporteret 1100 faldulykker blandt børn fra højstole, og langt den overvejende del af dem var bagovertilt.

Fra nyfødt til alle aldre

Udover at Nomi udmærker sig på både det ergonomiske, det sikkerhedsmæssige og i forhold til uønsket kemi, er et andet vigtigt forhold, at Nomi kan bruges fra barnet er nyfødt og helt frem til 13-års alderen. Det skyldes, at Nomi kan benyttes med en babyindsats frem til det stadie, hvor barnet selv kan sidde. Derefter kan Nomi uden brug af værktøj tilpasses efterhånden som barnet skyder i vejret. Det sker enkelt og nemt gennem en trinløs justering af både sæde og den store stabile fodplade. Netop den rette afstand mellem bordhøjden, sædet og fodpladen er afgørende for siddekomforten og den ergonomiske støtte, som stolen skal give barnet i opvæksten. Justeringen af Nomi er let og kræver ingen værktøj.

- Nomi er til for både barnet og familien og med babyindsatsen Nomi Baby er det muligt for familien, at bringe barnet med til bords fra første færd. Indsatsen kan indstilles trinløst fra vandret til skrå og giver dermed god ergonomisk støtte i takt med at barnet vokser. Fra Nomi Baby kan spædbarnet trygt og godt deltage i familiens måltider og øvrige aktiviteter ved spisebordet. Det giver barnet tryghed og familien spisero og glæde, forklarer Rune Gitz-Johansen.

Bæredygtige og genanvendelige materialer

Nomi er et pænt møbel, der passer ind i alle hjem. Den fås i syv forskellige farver og i fire forskellige træsorter. Der er tale om en højstol i høj kvalitet, og en højstol der er produceret efter bæredygtige principper. Samtidig har Nomi en lang levetid og stor holdbarhed, og oppebær derfor en god pris på brugtmarkedet.