Gør op med forkerte blevaner

Forebyg din babys røde numse i stedet for tage affære, når først huden er blevet irriteret. Det er kernen i en ny måde at tænke bleskift på.

Af: Lasse Lundberg Andreasen

En babynumse med irriteret og rød hud er et syn, som de fleste forældre kender. Det samme er irritationen over, at det kan være svært at stille noget op ved problemet. Men en gammel fransk apotekeropskrift har vist sig at være den løsning, mange forældre og babynumser har ventet på. Den opskrift vender vi tilbage til senere.

Maria og Cecilie Reumert Wagtmann er stiftere og indehaver af firmaet Olívy. De påpeger i første omgang, at babyers røde hud i bleområdet ikke nødvendigvis er selve bleens skyld. Men når babyer går med ble, sker der ret dramatiske ting for huden, som bleen omkranser.

»Det er kombinationen af syre fra urin og afføring, varme, høj fugtighed og friktion som er med til at nedbryde huden. Og det kan give den kendte rødme og irritation på huden. Derfor er det vigtigt, at vi som forældre gør os nogle tanker om, hvordan bleskiftet foretages«, fortæller Maria Reumert Wagtmann.

Babyhud skal være ren

Det typiske bleskift efterlader nemlig ikke babyens hud i den bedst mulige tilstand. Vasker man babyens hud med vand, er det ikke al urinen og afføringen, som kommer væk. Og sæbe er for voldsomt for babyens nye, fine hud.

Den erkendelse er ligeså gammel som selve bletraditionen. Derfor har Maria og Cecilie Reumert Wagtmann søgt tilbage i tiden for at finde en kur mod de røde numser.

- Produktet Olívy - diaper change er i virkeligheden baseret på en opskrift fra den første kendte franske Pharmakopé, som betyder samling af apotekeropskrifter. I Frankrig har man i mange generationer forebygget røde numser med den blanding af olivenolie, vand og kalk, som er hovedingredienserne i vores produkt«, fortæller de.

Ikke flere røde numser

Olívy – diaper change har en konsistens, som gør det nemt at påføre babyens hud – lidt som en let bodylotion. Med en dosis, som svarer til en valnød, rengør man barnets numse med Olívy på en stor vatrondel. Det er ikke nødvendigt at lade huden tørre, efter produktet er påført. Hvis der er afføring i bleen, kan man vaske med vand først for at spare på produktet.

Resultatet er en baby, hvis hud i bleområdet er ligeså blød og fin, som på resten af kroppen. Det er resultater, som også fagfolk har fået øjnene op for.

»Jeg kan se, at produktet virker og anbefaler, at man bruger det fra barnet er nyfødt og gør det til en naturlig vane ved bleskift. Vi ser faktisk ikke problemer med rød og irriteret hud, på de børn, der bruger det. Det er også virkelig godt til den afføring, som barnet har mange gange i de første dage efter fødslen, og som ellers er svær at fjerne helt, fordi den er så tyk og klistret i konsistensen. Og så er det i øvrigt rigtig godt at smøre på de områder af kroppen, hvor de nyfødte skifter hud, « siger Birgitte Hyldebrandt som er privatpraktiserende jordemoder fra jordemodercare.dk

Ved at omlægge sine bleskiftevaner og sørge for den rette rens, pleje og beskyttelse af babyens hud, kan røde numser derfor helt undgås. Og det samme kan den dårlige samvittighed over, at babyens hud igen er rød.

Olívy baby care

Olívy baby care – diaper change er baseret på ekstra jomfru olivenolie fra første koldpresning og en mild kalkopløsning. Indeholder hverken parfume, parabener eller andre konserveringsmidler.

Allergimærket (AllergyCertified). Dermatologisk testet. Klinisk dokumenteret effekt. Anbefales af jordemødre og sundhedsplejersker.

Forhandles på apoteket samt udvalgte webshops og private klinikker. Fås i to flaskestørrelser. 250 ml. er god til pusletasken/ rækker til 1 – 1,5 måneds forbrug/ vejl. udsalgspris. 99 kr.

500 ml. er god til puslebordet/ rækker til 2 – 3 måneders forbrug/ vejl. udsalgspris. 169 kr.

Olívy baby care – diaper change kan også bruges til tør/irriteret hud på krop og ansigt hos babyer, børn og voksne.

www.olivy.dk