Begyndersko - barnets første sko

Det er magisk og spændende at købe de første sko til sin baby, og markedet vrimler med søde sko, som er lette at forelske sig i. Men små fødder kan være meget forskellige fra barn til barn, og det er vigtigt, at skoene passer til lige præcist dit barns fødder ...

Små bløde fødder

Babyfødder er bløde – ikke kun uden på, men faktisk også inden i. Når dit barn bliver født, består dets skelet overvejende af brusk, forklarer fysioterapeut Sanne Kofod.

- Det har mange fordele under graviditet og fødsel og er helt nødvendigt for dit barns naturlige, fysiske udvikling. Men, det betyder også, at fødderne let kan tage form efter fodtøjet. Derfor er det vigtigt at vælge ordentligt fodtøj til de små og at vente så længe som muligt med de første sko. Det giver fødderne plads og ro til at udvikle sig naturligt.

Bare tæer er bedst

En anden grund til at vente så længe som muligt med de første sko er, at de små har brug for at mærke fast grund under fødderne, når de skal lære at holde balancen og gå.

- Det er vigtigt, at de små kan fornemme jorden under sig. De bruger tæerne til at ’gribe i gulvet’.

Derfor er bare tæer faktisk det bedste for dit barn, men et par skridsikre strømper kan også bruges – eller en prewalker, som typisk har en lidt tyndere sål end almindelige sko.

Udenfor kan du bruge overtrækssko, hvis det er koldt.

De første rigtige sko

Det er først, når de små har taget de første skridt, at de får brug for rigtige sko. For at passe bedst muligt på dit barns fødder, skal du gå efter ordentlig fodtøj, der sidder godt på dit barns fod. Og det kan være svært selv at vurdere.

Derfor giver det lige netop med det første par sko ekstra god mening at få hjælp af uddannet personale i en skobutik.

6 GODE RÅD

Det skal skoene kunne ...

Ifølge fysioterapeut Sanne Kofod er der seks ting, du skal være opmærksom på, når du køber de første sko til dit barn.

1. Skoene skal have en pasform, der passer til dit barns fod. De må ikke klemme, men de må heller ikke sidde for løst på foden. Der skal være plads til en lillefinger mellem pløs og fodryg.

2. Skoene skal købes med 1-1,5 cm. voksetillæg.

3. Sålen skal være fleksibel (fra trædepuden og ud til tæerne), så barnets fod kan bevæge sig frit og naturligt.

4. Skoene skal have justerbar lukning, så skoene kan tilpasses foden. Til de helt små er snøre bedst.

5. Skoene skal have fast hælkappe, så barnets ankel får støtte.

6. Sidst men ikke mindst, er det vigtigt, at dit barns fødder kan ånde i skoene. Sko, der er for lukkede, kan resultere i kolde, fugtige fødder og i værste fald fodsvamp.

Hvad er god pasform?

Små fødder vokser hurtigt og i ryk. Det betyder, at dit barns fødder kan nå at vokse ud af skoene, før sæsonen er omme. Det skal man som forælder løbende holde øje med, fordi børn sjældent selv fortæller, når skoene begynder at klemme.

Et godt udgangspunkt

Alle forældre ønsker det bedste for deres børn – og derfor også for deres børns fødder – fødderne skal jo holde resten af livet. Fordi børn har sko på en stor del af tiden og går rigtig meget hver dag, afhænger deres fødders udvikling også af det fodtøj, de går i. Derfor er det altid betryggende at høre eller læse om en sko, at den har god pasform.

Men hvad skal der egentlig til, før man kan sige, at en sko har ’god pasform’? Og er en sko med god pasform god for alle fødder?

- ’God pasform’ er egentlig bare et godt og nødvendigt udgangspunkt; men der findes ikke én sko, der fungerer til alle børnefødder. Børns fødder er så forskellige, at det er umuligt at finde én sko, der både kan rumme de smalle og de brede, dem med høj eller lav vrist, forklarer fysioterapeut Sanne Kofod.

Hvad betyder god pasform?

Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt det så overhovedet giver mening at tale om ’god pasform’. Det mener Sanne Kofod dog sagtens man kan. For selvom børnefødder er forskellige, er der også mange ligheder, og det er dem, den gode pasform kan tage højde for.

- Når en sko har en såkaldt ’god pasform’ vil det sige, at skoen har en form, der følger føddernes naturlige form. Skoene har en lige inderside, og der er plads til, at tæerne kan sidde i lige forlængelse af fodrodsknoglerne og ikke bliver skubbet ind mod hinanden. Skoene skal sidde til uden at klemme, og der skal være luft omkring tæerne.

Ingen svangstøtte

Når man taler om ’god pasform’ er der nogle, der tror, det også betyder, at skoene skal have svangstøtte. Men det er ikke helt rigtigt. Små børn er naturligt ’platfodede’, og det skal der ikke gøres noget ved, tværtimod, forklarer Sanne Kofod.

- Små børns fødder er også bløde indeni. De har en fedtpude under svangen, og deres knogler består hovedsageligt af brusk. Deres sener og muskler er ikke færdigudviklede, og alt det til sammen gør, at børnefødder kan have et ’platfodet’ udseende.

I takt med at barnet vokser og bruger fødderne, udvikles de muskler og sener, som skal holde barnets fod på plads, og fedtpuden forsvinder. Hvis man giver barnet sko med svangstøtte, vil det forstyrre det naturlige gangmønster. Skoene kan godt have en trædeflade, der følger fodens form, men ikke en decideret svangstøtte.

De rigtige sko til dit barn

Selvom man ved, hvad det kræver, for at en sko sidder ordentligt på foden, er det ikke ensbetydende med, at det er nemt at købe de rigtige sko til sit barn, uddyber Sanne Kofod.

- Det er svært at læse sig til, hvilken sko der passer til ens barns fødder, og som forælder kan det også være svært selv at vurdere, når skoene kommer på. Det bedste er at tage i en skobutik, hvor personalet er uddannet i børnesko og -fødder.